• Начало
  • Европейска здравна карта

Европейска здравна карта

Европейската здравноосигурителна карта или нейният еквивалент — временно заместващото я удостоверение, улеснява Вашия достъп до медицинско лечение, което може да се наложи при временното ви пребиваване в друга държава-членка на ЕС. Това лечение се предоставя в съответствие с правилата на посещаваната от Вас държава - членка, а направените разходи се възстановяват съгласно прилаганите в тази държава тарифи. Например, ако медицинската помощ в посещаваната от Вас държава е безплатна, вие също имате право на безплатна помощ при представяне на своята карта или еквивалентен документ.
Използването на европейската здравноосигурителна карта гарантира възстановяване на вашите медицински разходи на място или скоро след завръщането Ви у дома.

Европейската здравноосигурителна карта бе въведена постепенно от 1 юни 2004 г. до 31 декември 2005 г. От 1 януари 2006 г. тя се издава и признава от всяка една страна членка на Европейския Съюз.

Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) е БЕЗПЛАТНА.

Срокът за издаване е 15 календарни дни.

Заявлението за издаване на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) може да бъде разпечатано от раздел „Заявление” и интернет страницата на НЗОК.

Заявлението за издаване на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) се подава лично или от упълномощено лице, като се представя задължително лична карта. За лица до 14 г. и такива до 16 г, които нямат лични карти, се представят акт за раждане и личната карта на единия от родителите. Указание за попълване на заявление можете да намерите в раздел „Заявление”.

При временен престой (туризъм, краткосрочна командировка, гостуване и др.) на български здравноосигурени граждани в ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария:
- Българските граждани следва да разполагат с валидна Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), издадена от компетентната българска здравноосигурителна институция (НЗОК). При възникване на неотложна необходимост от медицинска помощ българските граждани следва да представят своята ЕЗОК на лекуващия ги лекар и ще бъдат равно третирани с местните здравноосигурени лица. Целта на тази помощ е да не се прекъсва предварително планираният временен престой в съответната държава - по медицински причини. Ако местната здравноосигурителна система предвижда доплащане от пациентите за определени видове медицински услуги, или законово регламентирана потребителска такса – тя се заплаща и от българските граждани, като не подлежи на възстановяване при завръщането в България;

- Когато българското осигурено лице трябва да бъде прието по спешност в болнично заведение, но не носи в себе си своята ЕЗОК, то съответната болница (или осигурителната институция в мястото на престоя) трябва спешно да се обърне към НЗОК или РЗОК в България с искане (чрез писмо или с формуляр Е 107) за изпращане на Удостоверение за временно заместване на ЕЗОК. Срокът на валидност на удостоверението е за срока на необходимото спешно лечение, но за не повече от два месеца. Районната здравноосигурителна каса (или НЗОК) следва да изпрати исканото удостоверение в болницата (или на осигурителната институция), с което ще удостовери, че лечението ще е за сметка на НЗОК – само в случаите, когато пациентът е с непрекъснати здравноосигурителни права в България. Ако пациентът не разполага с координатите на своята РЗОК, той може да се обърне за съдействие към българския орган за връзка за здравното осигуряване – Централно управление на НЗОК, дирекция „Европейска интеграция и международно сътрудничество” (тел. : 00 359 2 965 9 116/130, факс 00 359 2 965 91 24);

Каква е разликата между медицинската застраховка за пътуване в чужбина и европейската здравно-осигурителна карта?
От 1 януари 2007 година българите, които пътуват в границите на Европейския съюз, при спешни и неотложни случаи, имат право да получат безплатна медицинска помощ. Единственото изискване е да имат валидна Европейската здравно-осигурителна карта. Сравнена с медицинската застраховка за пътуване в чужбина, тя покрива само един от рисковете, а именно медицинските разноски за неотложна медицинска помощ. Предимствата на медицинската застраховка са, че освен тях, тя покрива и разходите за медицинско транспортиране, репатриране и е с осигурена асистираща компания. Поради тези причини е препоръчително лицата, пътуващи в страните от Европейския Съюз, да имат сключена и медицинска застраховка.

Подробна информация за Европейската здравна карта, може да намерите тук

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки