• Начало
 • Обща информация за пътуващи

Обща информация за пътуващи

Документи

 • Пътниците носят отговорност за валидността на своите документи.
 • В страните от Европейския съюз българските граждани могат да пътуват само с лична карта.
 • Препоръчително е да носите задграничния си паспорт при пътуване в чужбина, както и да си направите медицинска застраховка.
 • Винаги се информирайте предварително за необходимостта от входна виза за страната, до която искате да летите. Пътници без виза не се допускат до полет. Препоръчваме Ви да не закупувате самолетен билет преди да Ви бъде издадена виза.

Пътуване на деца под 18 години

 • Необходима е нотариално заверена декларация (разрешение за пътуване) от двамата родители ако детето пътува само, и от другия родител ако детето пътува с един родител.

Какво трябва да направя ако загубя или ми откраднат задграничния паспорт (лична карта за страните от ЕС) по време на престоя ми в чужбина?
В случай, че Ви бъдe откраднат/загубите задграничният паспорт/личната карта в чужбина е необходимо на първо място да уведомите полицията. От полицията се издава документ, който удостоверява, че е извършена кражба/загуба на документ. В полицейското управление следва да попълните формуляр и подробно да опишете откраднатите/загубените документи, как е станало това, кога и евентуално описание на крадеца (в случай на кражба).
Документът, който Ви се издава от полицията не е достатъчен, за да се върнете в Република България, ако са Ви откраднали паспорта/личната карта. Наложително е да отидете до най-близкия консулския отдел на Република България. Там се попълва бланка за издаване на временен паспорт. Тя е същата като тази, която попълвате при заявление за издаване на задграничен паспорт. Трябва да представите и три снимки.
Ако представите документ, който удостоверява Вашата самоличност (лична карта, шофьорска книжка, акт за раждане) процедурата се улеснява. Следва процедура за удостоверяване на Вашата самоличност. Ще ви бъде наложена и глоба за загуба на документи. След удостоверяване на самоличността ще Ви бъде издаден временен паспорт с цел прибиране в Република България, за който също трябва да заплатите.

Какво трябва да направя ако загубя или ми откраднат пари или други ценности?
Необходимо е да уведомите полицията и водача на групата (при организирани групови пътувания). От полицията се издава документ, които удостоверява, че е извършена кражба. В полицейското управление се попълва формуляр с подробно описание на откраднатите вещи, как е станало това, кога и евентуално описание на крадеца. В случай че вещите Ви бъдат открити, ще Ви бъдат върнати на посочения от Вас адрес.

Пътуване със самолет, билети, полетни разписания

 • Всички часове на полети изписани в билетите са в местни времена.
 • Чек-ин (регистрацията за полет) става на гишета на авиокомпаниите на летището. Гишетата се отварят два часа преди определеното време за излитане за международни полети и един час преди полет за полети по вътрешни линии и затварят 30 минути преди излитане.
 • Някои авиокомпании позволяват онлайн чекиране и запазване на седалка в самолета. Това може да проверите на интернет страницата на авиокомпанията, с която ще летите. Дори да сте чекиран онлайн, опитайте се да пристигнете на летището не по-късно от 2 часа преди полета, за да имате достатъчно време за формалности, пазаруване и отвеждане към самолета.
 • Пътник, не спазил часовете за регистрация за полет, губи правото си върху резервацията си.
 • При най-често прилаганите тарифи, пътникът няма право на безплатна промяна на резервацията си.
 • Някои тарифи позволяват преиздаване, смяна на разписание или канселация със заплащане на съответната глоба. Препоръчваме Ви да се информирате за тези условия, при закупуване на билета.

Багаж

 • Регистриран багаж - На пътниците е разрешено да превозват безплатно регистриран багаж в рамките на определени норми /размери и килограми/, които са различни за отделните авиокомпании, клас или маршрут. За превоз на багаж извън определената норма се заплащат съответните такси за свръх багаж.

  Бебета и деца до 2 години нямат право на безплатно норма багаж освен преносимо бебешко кошче и/или сгъваема детска количка и бебешка храна за полета.

 • Ръчен багаж - На пътниците е разрешен безплатен превоз на ръчен багаж в пътническата кабина, като съответните норми са различни за отделните авиокомпании, класове, маршрути и/или тип на самолет. Препоръчва се ръчният багаж да бъде сведен до минимум.

  Багажът и вашата сигурност - По съображения за сигурност изброените по-долу предмети са забранени за превоз във вашия багаж:

  •     съдове с газ под налягане;
  •     експлозиви;
  •     фойерверки и муниции;
  •     леснозапалими твърди и течни вещества;
  •     разяждащи вещества;
  •     отровни и инфекциозни субстанции
  •     наркотични вещества;
  •     радиоактивни вещества.


  Всички видове ножове и ножици, пилички за нокти и други остри предмети, играчки, наподобяващи оръжие и др. подобни, се превозват в регистрирания багаж за товарното отделение на самолета.

  Животни и растения не могат да бъдат превозвани като ръчен багаж.

  По изключение в ръчния багаж се допускат лекарства и козметични средства за ползване по време на полета.

  * Справка за максималното тегло на багажа (без доплащане) ще получите при закупуване на самолетния билет. Свръх багажът се заплаща допълнително от пътника на летището по тарифа, определена от авиокомпанията.

Тук може да намерите връзки с полезна информация:

Обща информация за пътуващи

Посолства на България в чужбина

Летище София

Летище Варна

Летище Бургас

Летище Пловдив

Карти на метрата в Европа

Информация за часовите разлики

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки